Digitale kerk – Community App – Blijf in contact met gemeente leden

In dit tijdperk van digitale middelen is online communicatie niet meer weg te denken. Wij willen daar met onze kerk ook in meegaan, want deze technieken geven extra ondersteuning in het contact onderling. Zeker in Corona tijd een heel goede aanvulling nu we elkaar weinig kunnen zien. We hadden bedacht om een website/App te ontwikkelen om een soort “Facebook-achtige” omgeving te maken, specifiek voor onze kerk. Een snel rondje googlelen leert ons dat er al (ruim) voldoende aanbod van dergelijke apps zijn, en derhalve is het niet zinvol om daar nog een platform aan toe te voegen, hier een overzicht zodat u zelf alle kerkapps kunt vergelijken:

Genoeg te kiezen dus. Naast bovenstaande is er nóg een mogelijkheid, (voor techneuten/ICT’ers) als u een WordPress site heeft, dan is het mogelijk om door middel van plugins daar een Community Site van te maken. Via deze blog willen wij laten zien hoe dat moet. Wij hopen dat dit platform bij gaat dragen aan een betere en snellere communicatie tussen gemeenteleden onderling. Zodat we meer voor elkaar kunnen betekenen en meer van elkaar mogen leren. Dit alles voor een verdere opbouw van de gemeente, als mede van uw persoonlijk geloof.

Om een Community site in WordPress te maken is het raadzaam om daar een 2e, aparte site voor te installeren. Maak daarvoor een subdomain of een subfolder aan via FTP, bijv: Community of Intranet, zodat de URL wordt: http://uwkerk.nl/Community

Vervolgens dienen daar de volgende plugins geinstalleerd te worden:

 • BuddyBoss Platform (https://www.buddyboss.com/platform )
 • App: Het is nu ook mogelijk om een branded App te koppelen aan je buddyboss platform: https://www.buddyboss.com/app
 • BuddyPress Group Email Subscription – om emails te kunnen verzenden naar alle gebruikers
 • Events Manager – om Kerkdiensten te kunnen reserveren
 • Events Manager – OpenStreetMaps
 • Loco Translate – om woorden en zinnen om te zetten naar Nederlands.
 • All-in-One Activiteiten Kalender door Time.ly – om een jaar agenda met alle activiteiten te maken
 • BuddyForms – Optioneel, om formulieren te maken, bijv. voor een enquete, opgave voor een activiteit, etc.
 • Shortcodes Ultimate – Optioneel, heel handig om kleine extra functies toe te voegen aan WordPress pagina’s, bijv. een PDF tonen, een knop maken om naar een andere pagina te linken, etc. etc.
 • Super Progressive Web Apps – Deze plugin maakt het mogelijk om je website als App te installeren op een mobiel device.
 • WP Statistics – hiermee kunt u zien hoevaak een pagina bezocht wordt.
 • WP-Mail-SMTP – hiermee is het mogelijk om WordPress emails te laten verzenden, bijv. via Gmail.
 • WordPress Persistent Login – Hiermee blijven gebruikers ingelogged staan, zodat ze niet elke 2 weken opnieuw hoeven in te loggen.
 • Thema naar keuze – je Thema bepaalt hoe je site eruit ziet. Bijv. BuddyX (https://buddyxtheme.com)
 • DEMO: https://bb-free.buddyxtheme.com

extra:

 • maak een digitale spaarpot, waarin je een bedrag kan plaatsen om collectes en webshop aankopen van te betalen. Door bijv. 200 euro in te laden, kan je op transactie kosten besparen. Je betaald dan namelijk maar 1x 36 cent transactie kosten, en kan daarna 200 euro vrij besteden aan collectes en aankopen, zonder daar verder dan nog transactie kosten over te betalen. – Plugin: TeraWallet https://wordpress.org/plugins/woo-wallet/, in combinatie met webshop plugin: WooCommerce https://woocommerce.com/

Op de websites van de plugins kunt u handleidingen vinden over alle mogelijkheden en instellingen.

Hieronder wat screenshots om een indruk te geven hoe het eruit kan komen te zien.

Het grote voordeel van een eigen Community site in eigen beheer is dat het platform uitgebouwd kan worden naar behoefte. Extra pagina’s, extra functionaliteit (keuze uit duizenden WordPress plugins) maakt dat een en ander naar wens uitgebreid kan worden.

Zie bijv ook deze video over gebruikerservaring met het BuddyBoss platform/App voor een christelijk platform [https://bloomladies.com] voor vrouwen: https://www.buddyboss.com/showcase/bloom/